TÉRITŐ-TÁBOR MAGYARORSZÁGON?

Meg nem erősített hírek szerint Magyarországon állítja fel a Jewish Agency (a Szochnut) azt a speciális átmeneti tábort, ahol az Oroszországból és kapcsolt részeiből áramló nemzsidó bevándorlókat 4 hét alatt instant betérítenének a zsidó vallásba - az izraeli főrabbinátus megkerülésével.


SZADDÁM=HÁMÁN A PURIMI ÁLARCOKON

Izraelben a "helyzet" miatt - minden napra várják az amerikai-iraki háborút - csak lassan és kissé erőltetve indul be a gépezet a jövő hétre várható Purim ünnep előkészületeire.

Normális időkben - mikor volt Izraelben utoljára "normális idő", kérdi nejem, aki a hátam mögött kukkant a képernyőre, hogy mit írok - tehát normális időkben ilyenkor már minden gyerek tudta, milyen álarcot ölt Purimkor, a zsidó farsang ünnepén és hol lesz a legcikisebb "mesziba" (magyarul talán buli) a városban.

Most lehetséges, hogy az ünnepség a steril módra lezárt biztonsági szobában (cheder átum) lesz tartva és a Hámán-fülének nevezett Barátfüle helyett készen vett kekszet vagy nápolyit fognak rágcsálni az ifjú ünneplők. Ami az álarcokat illeti, a jelenlegi divat fiuknál a Hámánnak elnevezett Szaddám Husszein, az iraki diktátor és lányoknál a hagyományos Eszter királyné. Esélyes jelölt volt még két hónappal ezelőtt az izraeli űrhajós, Ilán Ramon is, de mióta szerencsétlenül járt - a gyerekek nem tudnak igazából azonosulni vele, ámbár nagy hősnek tartják, és sokan utánozni akarják. De nem Purimkor.

Hogy Szaddam miért Hámán, az - gondolom - nem szorul magyarázatra.


Az egyiptomi kiszabadulás és a Szináji Kinyilatkoztatás - a Riói karneválon

Rió de Janeiro: 1,5 millió dollárt fektetett be a brazíliai zsidó hitközségek szövetsége és egy amerikai üzletemberekből álló csoport, hogy a Riói karneválon bemutassanak egy művészi alkotást, amelynek középpontjában a zsidó rabszolgák kiszabadulása Egyiptomból és a Szináj-hegyi kinyilatkoztatás és Tóra-adás áll.

Eleinte voltak ellenzők, mint mindig, akik azt mondták, hogy nem szabad ilyen temérdek pénzt ilyesmire kiadni, amikor a szomszédos Argentínában a nép éhezik - vagyis hogy kevesebb több lett volna. Mások a karnevál profánul meztelenkedő jellegétől féltették a szent témát - de a végén mindenki meg van elégedve, még az izraeli követség is, melynek tájékoztatással foglalkozó felelőse szerint, az alkotás jó szolgálatot tett Izraelnek.


Hogyan reagálnak az Izraelben akkreditált diplomaták a "helyzet"-re?

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG NEM MONDTA LE A MÁRCIUS 15.RE TERVEZETT FOGADÁST

Tel-Aviv: Milyen hatással van a "helyzet" az Izraelben székelő külföldi képviseletekre?

Ezt kiderítendő intézett körkérdést a Háárec tudósítója, amelyre a kapott válaszokból kiderül, hogy nem egy követség már evakuálta fölösleges munkatársait; a japánok hazaküldték a családokat Tokióba, mások a dél-izraeli Éjlátban rendeltek maguknak szobákat. Azonban, a Jediot Áchronot értesülése szerint, egy nagykövet sem hagyta el állomáshelyét Izraelben. A tudósító elmondotta, hogy több idegen követség úgy gondolja, hogy "nem ildomos" ezekben a napokban fogadásokat, partikat tartani, és ilymódon sokan lemondják a már meghirdetett ünnepségeket, fogadásokat. Például: az Uruguayi nagykövet, José, Luis Pombo, aki az Izraelben akkreditált külföldi nagykövetek doyenje, január óta egy sor fogadást lemondott, mivel szerinte az érzékeny helyzet ezt megköveteli.

A bolgár nagykövetség a héten mondta le a Bulgária nemzeti ünnepére tervezett fogadást, ami tegnapra (hétfő) volt meghirdetve. A nagykövet, Tsanko Yablanski, szerint "majd ha enyhül a helyzet, megtartják az ünnepséget. Most ez nem megfelelő időpont", majd hozzáteszi, hogy kollegái, a nagykövetek is így látják a helyzetet. Az elmúlt két hónapban legalább tíz nemzeti Ünnepi fogadásnak kellett volna lenni és mind elmaradt - mondja Yablanski - majd hozzáteszi hogy "ez egyfajta szolidaritás Izraellel".

A ghánai, a görög, a litván és a Sri Lankai nagykövetségek szintén lemondták - egyelőre - a fogadásokat. Az utóbbi szerint "rossz ízlésre vallana, ha azt mutatnánk, hogy ünneplünk". Ezzel szemben sok izraeli, aki diplomata körökben forog - nem örül a lemondásoknak, és azt tartja, hogy, éppen ellenkezőleg, az a szolidaritás jele, ha a dolgok mennek a maguk medrében, és az élet folytatódik, mintha misem történt volna - mintahogy valóan ez idáig nem történt semmi.

Ezen az állásponton van a Tel-Aviv magyar nagykövetség is, amely nem mondta le csütörtökre (március 13) hirdetett fogadást a március 15-i magyar nemzeti ünnep (az 1848. forradalom) tiszteletére. A nagykövet, Hóvári János, aki Herzlia-Pituáchi rezidenciáján fogadja a meghívott vendégeket - azt mondta a Háárecnek, hogy az előkészületek folynak "és eszünk ágában sem volt lemondani a fogadást". Ezen, a rutin diplomata vendégeken és kormányképviselőkön kívül, az izraeli magyar ajkú zsidók különböző rétegei is képviselve vannak és a vallásos vendégeket külön kóser asztal várja, míg a nemzeti színű zászlóval díszített ünnepi tortát a "magyar" Jehudit Sharon világhírű cukrászdájából rendeli Dr. Jungbert Béla, a követség második embere.

És miért március 13-án?

Mivel 15. szombatra esik és a magyar nagykövetség szeretné elkerülni a szombatszegésnek még a látszatát is.


Van kolbász, mégpedig a zsidó egység jegyében

A DOB UTCAI "MÜEMLÉK" HÁZBAN NYILT MEG KELETEURÓPA EGYETLEN KÓSER HÚSÜZEME

Már üzemel. Már gyártja a finom virsliket, kolbászt és szalámit, a főtt marhanyelvet, no meg a sóletbe való füstölt libamellet - de a hivatalos megnyitás majd a jövő vasárnap lesz (március 16), amikor az egyik meghívott rabbi a mezüzet fogja felszögezni az ajtóra.

Lesz meghívott rabbi sok, fő, és nem fő rabbik - mondja reb Dezső bácsi, vagyis Kővári Dezső, a szigorúan "streng"kóser húskombinát apja, megálmodója és tulajdonosa, akit eddig a Kazinczy utca 41-ből ismertünk. Ott lesz Dr. Schőner Alfréd, az OR-ZSE rektora, Baruch Oberlander rabbi, Kardos Péter főrabbi, prof. Schweitzer József (a ny. "országos"), valamint és elsősorban Hoffmann Áron ortodox főrabbi - ha megérkezik Jeruzsálemből. Az csak természetes hogy Tordai Péter az elnök, Zoltai Gusztáv az üv.igazg. és Fixler bácsi, az örökös elnök, is ott lesznek. Mindenkit meghívtam - mondja Kővári Dezső, aki maga az orth. Hitközség alelnöke - az egység (Áchdesz) jegyében.

A vevők nem várták meg a hivatalos megnyitót. Ők már ott tolonganak a Dob utca 35-ben ("Müemlék"-nek nyilvánított ház - mondja büszkén Dezső bácsi) rezidáló húskombinátban. Most ne beszéljünk az árakról. Egy tel-avivi telefonból nem lehet erre is kitérni, majd ha ott leszünk személyesen. Egyelőre a polgármester megígérte hogy ott lesz és Dezső bácsi diplomatikusan nem válaszol kérdésemre, hogy lesz-e a bemutatón "kóstoló". Hát persze, nem akarja hogy közlekedési "dugó" legyen a Dob utcában...


Jeruzsálem: A JÁD-VÁSEM LISTA ZŰRZAVAROS; PESTRŐL ÉRDEKLŐDNEK, DE NINCS VÁLASZ;
"TITKOS" IRAT AZ UJSÁGBAN

Megírtuk, hogy Serge Klarsfeld, az ismert francia nácivadász, megkapott a magyar honvédelmi minisztériumtól egy lista részleges, arról a 177 zsidó munkaszolgálatosról, akiket 1945 márciusában Balfon a visszavonuló nyilasok meggyilkoltak, vagyis tömegsírba lőttek. A listát, amely 54 nevet tartalmaz, a Jád Vásem hebehurgya módon közzétette az egyik izraeli napilapban, de amikor jöttek az érdeklődök - Budapestről is - és rákérdeztek a listán szereplő nevek egyikére-másikára - nem volt, aki válaszoljon nekik, majd kiderült hogy a lista esetleges és nem pontos, egyes feltüntetett nevek a valóságban nem léteznek, stb.

Egy izraeli újságíró, D.D. aki unokatestvérét fedezte fel a listán és kérte, engedjék meg neki, hogy a meglelt dokumentumokat megszemlélje - elutasító választ kapott. Egy héttel később egy másik izraeli napilapban (Játéd Neemán) viszontláthatta az unokatestvére nevét viselő egyik dokumentumot, amit a Jád Vásem adott át közlésre a lapnak...

Most az izraeli magyarok szervezkednek és kérik, hogy a balfi anyag a most Budapesten felállítandó Holocaust Múzeumban legyen elhelyezve. Pesten többen a Jád Vásemhoz fordultak felvilágosításért.


RÖVIDEN:

* Egy názáreti bíróság három nap haladékot adott az ottani moszlim köröknek, rombolják le az engedély nélkül épített mecsetet, amely kihívta az ottani keresztények haragját, mivel az egyik ősi templom tőszomszédságában épült. A viszály már egy éve húzódik, mikoris a Vatikán erős nyomást gyakorolt Izraelre, mondván, hogy a mecset kihatással lesz a két állam viszonyára.

* A tel-avivi Vallási Tanács dolgozói sztrájkolnak, mivel még nem kapták meg januári fizetésüket. Ennél fogva nincsenek esküvők, és a kósersági felügyelők nem felügyelnek. Közben az új kormány fel akarja oszlatni a vallási tanácsokat, valamit a vallásügyi minisztériumot.

* Nagymama a bélyegen: az izraeli posta érdekes újítása: májustól mindenki rendelhet magának személyes, privát bélyegeket, amelyeken megörökítheti magát, családját, unokáit, stb. Ez mindössze 32 sekelbe fog kerülni (kb. hat dollár) plusz a bélyegek névértéke. Ezek azután szabad postai forgalomban lesznek és Amerikába menő levélre is ragaszthatók.


2003.03.11


Bezár